2012. július 30., hétfő

Kendő , Kerámia , Kapolcs :)


Rövid idő alatt elkészült a Holden kendőm .Saját festésű fonalból .A kék szín nekem automatikusan hozta a hullám mintát .6 dkg fonal kellett hozzá , s 3,5-s kötőtű .A méretei 166 x 70 cm .
Jó volt kötni , a minta hamar megtanulható és nagyon mutatós .








Meglátogattuk Móncsiékkal a Művészetek Völgyét .Sok gyönyörű kézművesmunkát láttunk .Az jutott eszembe , hogy annyi fantasztikus művészlélek van kis országunkban , s olyan sokat nem ismerünk .
Kötetlen hangulat , klassz műsorok ....jövőre ott leszünk mi is .:)
A fotók az ott készült raku kerámiáimat mutatják .Itt tudtam meg , hogy ez egy ősi japán égetéses technika .Azért találták ki , hogy a teaszertartásokon megelőzzék a poharak összecsengését .
Egyébként gyönyörű és egyedi minden darab .Ki lehetett próbálni a mázazást , s kaptunk is az alkalmon .
Egy szép tálat és egy füstölőtartót készítettem , ami először szappantartónak indult , de nem az akart lenni .:)
Az hiszem ezt jövőre sem hagyjuk ki !





Ezek a fotók az egyik udvarban készültek , ahol egy kis varázslatba érkeztünk meg a külső világból kilépve .A kerti tavacska környékét manók , madarak , varázslók  népesítik be .Itt-ott a bokrok közt megbújva , virágkelyhekbe heveredve hűsöltek , s közben meghallgathattuk a történetüket is .
Nagyon édesek !!:)
Ha tudtok nézzetek be , hiszen a hétvégéig tart még a program .

Majd elfeledtem ...készüljetek , a jövő héttől játszunk !:)

2012. július 28., szombat

Kötés, fonás, szövés

"...Gondoljunk csak bele , a gúzstól a mágikus csomóig, az Ariadné fonaltól a hajókötélig, a póktól a világhálóig ugyanegy folyamat zajlik le : csomózás, fonás, kötés, szövés. A látható szálaktól az események szövedékéig, a gondolatoktól, a szavak, a tettek sorsteremtő létforgatagáig mindig ugyanaz a kiterjesztés, térhódítás, megsokszorozódás .Egész életünk látható és láthatatlan kötelékek hálózata.
Maradván a fonál és fonás témájánál, az orsóról is említést kell tennünk, amelyen a spirál sodródás történik. A fonal metaforisztikusan a rendező elvet, a vezérfonalat jelenti , mint a szútra a műfajban vagy a rózsafüzér ideája. A világtengely jelképe is , amelyre mintegy felfűződnek a dolgok, vagy a tanítás, a beszéd fonala, amely végigfut a mondandónkon.
A sors allegóriája is, mert a sors istennők fonják és szövik sorsunk szálait. Orsójukon tekeredik az élet fonala, amely majd halálunk idején elszakad. ...
A kötés és horgolás kézimunka tevékenysége is a fonalhoz kötődik. Akár a középpontból mandalaszerűen kiinduló kerek terítőkre gondolunk, akár a ruházat készítésére, a sorok, minták, alakzatok létrehozására, megfigyelhető a befejezésre, kikerekedésre való törekvés. Ilyenkor valóban úgy érezhetjük , hogy a fonal atnít bennünket fonni, szőni, kötni, horgolni.
A kötésnek ez a formája a szövéshez vezeti szemlélődésünket, eme ősi kézművességhez, amelyet főleg női foglalatosságnak mondhatunk. Az asszonyi jóravalóság, a szorgalom és kitartás női értékeinek kifejeződése. A több szálból sodort fonal is tartalmaz férfi, női, jin és jang elemeket, de a szövőszék egyenesen a világteremtés jelképe. A vízszintesen és függőlegesen haladó fonalvezetés és fonalrendszer az univerzum jelképe. A kozmikus teremtés téri és idői folyamtainak szerkezete rajzolódik ki a szövetdarab elkészítésében. Minden szőttes maga az emberi élet menete, alakulása, mintája, darabja. A szövésben a függőleges fonal az állandóságot, a vízszintes vetülékfonal a változatosságot, esetlegességet tartalmazza. Mint az élet alapvető adottságait és a szabadságunkat. Eme ellentétes princípiumok összehozásában rajzolódnak a lehetőségeink és korlátaink. Philón "Isten szép szövedékének" mondja a világmindenséget, a teremtett világot. Az isteni és emberi természet egybeszövésének. "

Természetgyógyász magazin 2012.július.

2012. július 26., csütörtök

Rovingok



Mária kérésére festettem ezt a két rovingot .Remélem tetszenek majd neki !:)
S az örömön felbuzdulva , amit a festés okozott 2 másikat is sikerült készítenem .
Ő egy kis 10 dkg-os merinó .Imádom a színeit .:)


Ez a kicsike pedig a maradék festék és a maradék gyapjú felhasználásával született , mert ugye nem pazarolunk semmit .


Ő pedig egy régebbi festés amit csak most fotóztam le .Ha minden igaz 2 ágú fonal készül majd belőle .

2012. július 25., szerda

Díjat kaptam :)

Nikol volt olyan kedves , hogy megajándékozott egy díjjal .Kukkantsatok be a blogjába , milyen szépségeket alkot!:)


Nos , köszönettel elfogadom , de bár tudom , hogy nem szép dolog , de megtartanám .

11 kérdés amire válaszolni kell : 
  1. Kedvenc gyümölcsöm : málna .
  2. Nyaralni Egyiptomba mennék . 
  3. Kedvenc virágom : rózsa .
  4. Kedvenc szín : magenta .
  5. Szívesebben kötök , de horgolok is .
  6. Kedvenc rajzfilmem :  Micimackó .
  7. Kedvenc fonalam : legyen benne kasmír és selyem , az nagyon fincsi .
  8. Kedvenc zene : jó zene legyen , élő és 
  9. Horoszkópom : ikrek , nyilas aszcendenssel .
10. Ki tudod mondani egy szuszra ?:)  "A nagy tenger csúcspontja vagy a csengeri tata púpcsontja?" 
    Másodikra sikerült .:)

2012. július 16., hétfő

Színek és élmények



Ez a helyes kis lila Anice 3.fonala .537 m , egyágú és kb . 10 dkg .Nála jártam a múlt héten , s két fantasztikus fél napot töltöttünk el együtt .Őt , s még 4 lányt próbáltam bevezetni a fonás rejtelmeibe , úgy láttam sikeresen megfertőződtek .:)
Olyan jól megvoltunk , hogy fotózni is elfeledtem .
Előtte 2 héttel egy másik kedves blogos barátnőmnél jártam :Líbucnál .Jól megfertőztem Őt is a fonós vírussal , s persze fotózni szintén nem sikerült .El kell meséljem , hogy fájós csípővel mentem hozzá .Nem jellemző rám az ilyesmi szerencsére , de ez ragszkodott hozzám , s kitartóan nem akart belőlem kikopni .Líbuc foglalkozik egy fantasztikus technikával , amit lélekmasszázsnak hívnak .Csodálatos élmény volt , szinte benne maradtam volna abban az állapotban a végtelenségig , de muszáj volt sajna .A nyavajám viszont ott maradhatott , mert azóta sem jött vissza .
Örök hálám Neked ezúton is !!!:)


A fent látható gyönyörűséges zöld kendő , s ez a szép fonalkupac Anice ajándéka .Megvallom jól meglepett .:)Gyönyörű a kendő , s hazafelé fel is tettem , mert éppen meghűvösödött az idő .A fonal pedig még gondolkodás tárgyát képezi , hogy kardigán legyen vagy pulcsi .Nagyon szeretem az alpacát és a zöldet ,A kettő együtt pedig igazán csodás .
Köszönöm ezúton is a vendéglátást és a társaságot , s a szép ajándékot is .:)




Ő pedig itt az elkészült cipelős kötésem .Saját festésű gyapjú .4-es tűvel készült , a súlya kb. 10 dkg .A kendő mérete pedig 180 x 34 cm .A mintát sajna nem emlékszem honnét vettem , de ha rájövök megosztom veletek .Könnyen megjegyezhető és nagyon mutatós .

2012. július 10., kedd

Zöldike fonomány és a 3.PIF



Kicsit elmaradoztam mostanában , de azért alkottam sok mindent .Ez az őrült meleg kicsit megviselt , nem volt kedvem géphez ülni .Még a végén szeretni fogom a hideget .:)
Elkészültem a zöldes fonallal tegnap .155 gramm és 635 m lett a végeredmény .Azt hiszem megpróbálok összehozni belőle egy mellényt .


Móncsi  lett a -remélem- boldog tulajdonosa a 3. PIF ajándékomnak .A kendő 65 gramm saját festésű Rikker féle csipkefonalból készült 2 szállal és 3,5-es tűvel .
A minta : Budding shawlette .Ingyen letölthető .

Nagyon örülök és puszilok minden olvasót , ugyanis 101-en vagyunk .Hamarosan fogunk játszani egyet , csak ki kellene találnom , mi legyen a nyeremény .Minek örülnétek ????
Addig is itt van egy nagyon szépen sikeredett fotó .A nap átsüt egy nyírfalevélen .:)Olyan szép .