2012. május 7., hétfő

Gyapjú feldolgozás a kezdetektől



A szombathelyi nemezkiállítás egyik napján birkanyírás és gyapjúfeldolgozás volt a program .Kíváncsi voltam , mert ígéretet kaptam egy kis nyers gyapjúra .Elméletben már ismertem a lépéseket , de mindannyian tudjuk , hogy minden a gyakorlatban dől el .Anélkül minden tudomány csupán információ .
A fiatalember kézi ollóval nyírta a rackát .Mondhatom "birkatürelemmel " tűrte az állat .



Ekkora lett a birkapulcsi .:)
Szét kellett válogatni a gyapjút a minősége szerint .Mi a finomabb , puhább résszel foglalkoztunk .


A következő lépés a gyapjú tisztítása , mosása .Ez a lehetőségek hiányában itt most kimaradt , s a lazítással folytatódott a munka .2-féle megoldást tanultunk meg .Az egyik a képen látható módszer .a húr rezgésével lazítja a szálat .A másik pedig a mogyoróvesszős csapkodás .Régen körbeültek az asszonyok és egymásra figyelve és énekelve végezték a munkát .


A következő lépcső a kártolás .Egy régi kártológépet láttok a fotón , ami még egészen jól működik .A kártolás során rendeződnek a gyapjúszálak szép sorba .Ezután már jöhet a fonás és a nemezelés .
Nem kevés munka , míg a nyers gyapjúból szép tiszta fonásra vagy nemezelésre kész anyag születik , de mégis valahogy jó érzés .Közösségben végezve pedig nem is tűnik munkának , inkább egyfajta szertartás .
Ha van lehetőségetek próbáljátok ki , szívből ajánlom .:)


3 megjegyzés:

Süle Mónika írta...

Nem tudtunk elmenni, pedig jó lett volna találkozni.... :o(. A tanfolyamon is részt vettél? Puszi!

Paat írta...

Bizony-bizony. Mennyivel másabb volt élőben, mint könyvek folyamatábráin:)
És azóta is vissza-visszatér bennem, hogy mennyire ráértek:) S hogy milyen szomorú, hogy ilyen csodásan békés, számomra maximálisan meditatív tevékenységből ma éhen halni sem lehetne...

Namata írta...

Sajnálom Móncsi , hogy nem jöttél .:(Elmentem a tanfolyamra és nagyon köszi , hogy szóltál !!!
Kedves Paat , remélem , hogy nem lesz mindig így .Régen sokkal több dolguk volt , valahogy mégis másképp ment minden .Ma gépek dolgoznak helyettünk mégsem érünk rá ...